Al contingut principal

Detall notícia

  • Acte de donació dels germans Villanueva Sánchez a l'Ajuntament de tres lloses sepulcrals de l'antiga església parroquial
  • Acte de donació dels germans Villanueva Sánchez a l'Ajuntament de tres lloses sepulcrals de l'antiga església parroquial
  • Lloses sepulcrals de l'antiga església parroquial donades pels germans Villanueva Sánchez al Museu de Sant Cugat

15 de febrer 2017 Cultura

Tres lloses sepulcrals de l’antiga església parroquial de Sant Pere d’Octavià s’integren al patrimoni de l’Ajuntament

Es tracta de tres làpides sepulcrals de pedra amb inscripcions i relleus indicatius de les famílies que n’eren titulars.


Les tres úniques làpides sepulcrals que es conserven de l’antiga església parroquial de Sant Pere d’Octavià passen a mans de l’Ajuntament. Els germans Villanueva Sánchez han donat els objectes al fons de conservació dels Museus de Sant Cugat. L’alcaldessa, Mercè Conesa, ha agraït a la família la donació, que és totalment gratuïta, i ha destacat que “ara l’Ajuntament, a través del Museu, podrà custodiar aquestes peces amb la finalitat de preservar-les, mostrar-les i difondre la història de la ciutat”. Conesa ha afegit que “recuperar aquestes tres làpides i el seu recorregut és també una manera de recuperar el nostre passat”.

Finalment l’alcaldessa ha remarcat que “aquesta donació ha estat possible gràcies a la col·laboració de la societat civil, persones que treballen desinteressadament per a què el patrimoni històric i artístic de la ciutat es preservi i alhora es doni a conèixer”.

Les peces donades s’exposaran al Museu

El material es va trobar dins de la Casa Massana, al número 1 de la plaça Pep Ventura. Es tracta de tres làpides sepulcrals de pedra amb inscripcions i relleus indicatius de les tres famílies que n’eren titulars. Provenen de l’antiga església parroquial de Sant Pere d’Octavià, i formen part dels pocs objectes que es conserven d’aquesta parròquia.

El 1875 els santcugatencs Pere Rodó i Josep Massana van comprar l’església de Sant Pere d’Octavià, ja molt deteriorada i en semiruïna, que van enderrocar. El material de construcció de l’edifici es va usar per a d’altres usos. Precisament Josep Massana va fer construir l’edifici del número 1 de l’actual plaça Pep Ventura, a partir de 1870, i va aprofitar material de l’església, com consta en una de les làpides cedides.

Les tres làpides es traslladaran de la casa Massana fins al Museu, on completarà el patrimoni que ja es té de l’antiga parròquia de Sant Pere d’Octavià. Un cop allà, es museïtzarà el material per poder-lo exposar com ja es fa amb d’altres peces.

 

Top