Al contingut principal

Detall notícia

  • L'alcaldessa i els portaveus municipals amb els responsables de les quatre entitats centenàries homenatjades amb la Medalla d'Honor
  • Aprovació per unanimitat de la concessió de la Medalla d'Honor a les quatre entitats centenàries
  • Regidors i regidores amb representats de les entitats centenàries homenatjades amb la Medalla d'Honor

29 de novembre 2016 Ajuntament

L’Ajuntament concedeix la Medalla d’Honor a quatre entitats centenàries pel seu valor social i cohesionador

El ple aprova per unanimitat fer aquest reconeixement a la Lira, la Unió Santcugatenca, el Club de Golf i el SantCu..


Sant Cugat ha retut homenatge a les seves entitats centenàries pel seu valor social, cohesionador i històric així com per la gran feina feta en favor de la ciutat.

El ple municipal celebrat ahir a la tarda va aprovar per unanimitat concedir la Medalla d'Honor a a la Societat Coral La Lira, la Unió Santcugatenca, el Club de Golf Sant Cugat i el Sant Cugat Esport FC. La Medalla d’Honor es lliurarà en la propera gala dels Premis Ciutat de Sant Cugat, que tindrà lloc al mes de març.

L’alcaldessa, Mercè Conesa, va agrair “el servei que heu fet en favor de la ciutat” i es va referir també a la bona feina feta per mantenir les arrels i la identitat en un municipi que ha crescut els darrers anys. Conesa va remarcar que “les entitats són l’ànima de Sant Cugat”.

Apunt històric de les quatre entitats

Societat Coral La Lira de Sant Cugat. Fou fundada l’any 1882, de seguida va formar part de l’Agrupació Euterpense de Cors de Clavé, amb la voluntat d’agermanar-se amb tots els Cors de Catalunya. Des de 1950 es membre de la Federació de Cors de Clavé. En els primers temps fou dirigida per Lluis Millet quan només tenia 17 anys, fundador i director de l’Orfeó Català. Molt vinculada a la Vila de Sant Cugat, ha fixat la seva seu a diferents indrets, fins que en el 1971 es va ubicar al Club Muntanyenc  i ha seguit també les seves evolucions i trasllats. La Societat Coral La Lira no solament ha fonamentat la cultura, col·laborat en els principals actes associatius i musicals del nostre poble i país com el Fòrum de les Cultures o la Trobada Internacional de Cors d’Home , sinó que, a més, ha preservat les tradicions catalanes, tot cantant les Caramelles en les diades de Pasqua de Resurreció per carrers, places i masies. La Societat Coral La Lira està formada per homes, majoritàriament santcugatencs que dediquen els seus esforços a aprendre i cantar valsos de Caramelles, sardanes i havaneres, que formen el seu particular i popular repertori. Des de 1.943, i fins el seu traspàs fou dirigida pel mestre Xavier Azqueta, prenent el relleu el mestre Andreu Recasens. Actualment des de 2006 és dirigida pel mestre Eloi Jover. La Lira conserva el seu estendard original, una lira brodada amb fil argentat sobre un tapís amb les quatre barres, per la qual cosa fou escollit el 1984 per ser exposat a la Setmana Catalana a Madrid.

La Unió Santcugatenca. L'any 1883 sorgeix el projecte de constituir una associació anomenada "La Unió santcugatenca" i s'inicien els tràmits legals per endegar-la. No serà, però, fins l'any 1900 que es realitza el projecte. La Unió santcugatenca és una entitat cultural de caire popular amb aspectes instructius, d'esbarjo i entreteniment, de lleure, oci creatiu i de cultura. És una entitat popular activa i compromesa amb els valors de la cultura catalana i de la societat del seu moment. Té la seva essència en els socis i manté una actitud oberta als ciutadans de Sant Cugat, Catalunya i la societat en general. La Unió creu en la relació i en l'intercanvi intergeneracional com un element a protegir, per aprendre mútuament, contrastant experiències i diferents punts de vista, i que cal aprofitar els desigs i les iniciatives de totes les persones, l'energia i el dinamisme, sobretot del jovent, i l'experiència, els coneixements i la major disponibilitat de la gent gran per al creixement personal, l'enriquiment mutu i per a construir la personalitat col·lectiva. La Unió té una actitud globalitzadora i plural on la diversitat s'ha de considerar un valor convivencial i creatiu essencial, i vol progressar socialment en ètica i civisme col·laborant en la construcció d'una societat més oberta i més lliure, més plural i més rica culturalment, més tolerant i més respectuosa, més justa i més solidària.

Club de Golf Sant Cugat. El camp de golf es va inaugurar el 1914 i el va dissenyar Harry S. Colt, un dels arquitectes de golf més prestigiosos i mestre d’altres dissenyadors de camps. Harry S. Colt va venir a construir-lo aquí perquè, a principis del segle XX, un enginyer i emprenedor, Frederick Stark Pearson, va impulsar el ferrocarril que uneix Sant Cugat amb Barcelona. Inicialment, doncs, el golf va ser pensat pels treballadors –molts d’origen anglès- de l’empresa que va venir a construir el tren, coneguda com ‘La Canadenca’. L'esperit esportiu del club es reflecteix en la quantitat i qualitat dels seus jugadors, tant amateurs com professionals. El Circuit Europeu el va destacar per la seva contribució de quatre jugadors al Tour: Txomin Hospital, Fernando Roca, Nacho Feliu i Ivó Giner. Paula Martí també de Sant Cugat, ha estat la segona espanyola número 1 del Circuit Professional Femení Europeu (2002).

Sant Cugat Esport FC. Va ser fundat l'any 1916 i el primer soci va ser en Antoni Auladell i Tortosa. L’any 1922, en comptar amb un terreny amb les dimensions reglamentàries, el Sant Cugat Sport, F.C. es va inscriure en la Federació Catalana de Futbol participant en el Campionat Amateur de 1922-23. El camp del Celler va acabar situat al cor de la ciutat i romandrà sempre en la memòria dels qui el van conèixer per que en ell s'hi va crear l'Escola de Futbol Base, s'hi van fer els Tornejos Internacionals de futbol, es va ascendir i romandre durant tres temporades a la 3a Divisió Nacional, va ser seu d'entrenaments del Mundial de Futbol de 1982 i s'hi van celebrar un gran nombre de celebracions i homenatges.

Top